gkSearch
30.10.2019

Πώς να επιλέξω το σωστό αναπηρικό αμαξίδιο;

Ενώ η πρώτη εμφάνιση του αναπηρικού αμαξιδίου έχει μακρά ιστορία περίπου τον 6ο αιώνα π.Χ απεικονίζοντας τον Κομφούκιο σε μια αναπηρική καρέκλα, ευτυχώς υπάρχει μια απίστευτη εξέλιξη στην τεχνογνωσία των αναπηρικών αμαξιδίων.

Παρόλη όμως την εξέλιξη, εκτιμάται ότι το 80-90% των χρηστών των αναπηρικών αμαξιδίων χρησιμοποιούν ένα αμαξίδιο που δεν ταιριάζει στο σώμα τους!

Αυτό είναι σαν να φοράμε κάθε μέρα ένα λάθος νούμερο παπούτσι!!!

Ποια είναι όμως αλήθεια τα οφέλη ενός σωστού καθίσματος, ενός σωστού αναπηρικού αμαξιδίου;

  • Βελτιωμένη κινητικότητα. Τα ελαφριά αμαξίδια, με δυνατότητα ρύθμισης του κέντρου βάρους (COG), πλάτης, καθίσματος, τροχών (camber) κ.α. προσφέρουν ελευθερία στην κίνηση και προσφέρουν ένα ποιο δραστήριο τρόπο ζωής (active lifestyle)
  • Ανεξαρτησία και αυξημένη κοινωνικοποίηση. Ένα σωστά ρυθμισμένο κάθισμα, προσαρμοσμένο πάνω στον χρήστη, προσφέρει μια ανεξαρτησία στον τρόπο ζωής καθώς επίσης την προσβασιμότητα και την αύξηση των δραστηριοτήτων
  • Πρόληψη από τραυματισμούς. Εκτός από την αυξημένη ανεξαρτησία και κοινωνικοποίηση, το σωστό αναπηρικό αμαξίδιο μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή τραυματισμών που σχετίζονται με την ισορροπία και την αστάθεια. Ένα σωστό κάθισμα αποφεύγει τις λάθος πιέσεις – αποφεύγει τις κατακλίσεις, τις πληγές, τα πρησμένα πόδια κ.α.
  • Άνεση. Ένα σωστό αναπηρικό αμαξίδιο πρέπει να προσφέρει ένα αναπαυτικό κάθισμα, μια καλή στήριξη στην πλάτη και σε ολόκληρο το μυοσκελετικό σύστημα. Αυτό βοηθάει επιπλέον στην καλύτερη αναπνοή, στην ευκολότερη κατάποση και στην μείωση των πόνων ή ακόμα και στην ολοκληρωτική εξάλειψη τους.

Τα 5 κλειδιά για την επιλογή του σωστού αναπηρικού αμαξιδίου

  1. Πάθηση – η πάθηση, η κλινική εικόνα, η στάση σώματος, η σταθερότητα κορμού και κεφαλής, η δυνατότητα αυτόνομης ώθησης αποτελούν σημαντικοί παράμετροι στην σωστή επιλογή του αμαξιδίου
  2. Σωστές μετρήσεις
  • Το πλάτος του καθίσματος θα πρέπει να είναι ευρύχωρο για να φιλοξενεί τους γοφούς, αλλά όχι τόσο ευρύχωρο που θα πρέπει να τεντώσουμε τα χέρια για να φτάσουμε τους τροχούς. Το ιδανικό πλάτος είναι 1 με 2 εκατοστά σε κάθε μεριά μεταξύ πλαϊνού αμαξιδίου και γοφού.
  • Το βάθος του καθίσματος θα πρέπει να απέχει από το μπροστινό τμήμα τα γόνατα 3 με 6 εκατοστά για να αποφευχθεί η συστολή των αγγείων στα πόδια.
  • Το ύψος του καθίσματος διαφέρει σε κάθε σωματότυπο και σε κάθε κλινική εικόνα, σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να προσφέρει στήριξη και ελευθερία.
  • Ο τύπος και το μήκος το υποποδίων έχει να κάνει ανάλογα με την κλινική εικόνα του χρήστη και τις δραστηριότητες του. Σε κάθε περίπτωση όμως το ύψος των υποποδίων θα πρέπει να είναι τέτοιο που τα πόδια δεν θα κρέμονται αλλά και από την άλλη να μην πιέζουν προς τα πάνω ώστε να δημιουργούν κλίση στην πυελική ζώνη.

3.Χρήση αμαξιδίου – Αν κάποιος χρήστης είναι δραστήριος και επιθυμεί να κινείται περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους ή αν τον ενδιαφέρει να το χρησιμοποιεί μόνο στο σπίτι του, εάν υπάρχουν στην καθημερινότητα του στενά περάσματα, αν είναι οδηγός αυτοκινήτου, αν θέλει να βάζει το αμαξίδιο του μόνος του στο αυτοκίνητο, όλα αυτά και άλλα παρόμοια ερωτήματα θα πρέπει να απαντηθούν με την καθοδήγηση ενός εξειδικευμένου συμβούλου έτσι ώστε να καλυφθούν οι καθημερινές ανάγκες μετακίνησης του χρήστη.

4.Δραστηριότητες – οι καθημερινές δραστηριότητες και οι ασχολίες που έχει ο κάθε χρήστης, ο βαθμός αυτονομίας του, η πιθανή άθληση του ή η αυξημένη κοινωνική του δραστηριότητα, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τη σωστή επιλογή του αμαξιδίου

5.Προσωπικές προτιμήσεις – η επιλογή του αμαξιδίου ταυτίζεται τέλος και με το προσωπικό γούστο του κάθε χρήστη. Το design του, το χρώμα του, τα αξεσουάρ του θα πρέπει να εκφράζουν τον ίδιο και την προσωπικότητα του.

«Δεν διαλέγω αμαξίδιο από το ράφι αλλά απευθύνομαι στους ειδικούς!»

Η ομάδα της Orthostatical είναι εδώ για να σε βοηθήσει να φτιάξεις και εσύ το δικό σου αμαξίδιο, βάσει των δικών σου αναγκών και του δικού σου τρόπου ζωής!

Γιατί ο καθένας μας έχει το δικό του τρόπο ζωής και άρα χρειάζεται ένα μοναδικό αμαξίδιο… όσο μοναδικός άλλωστε είναι και ο καθένας από εμάς!

Αν θέλεις και εσύ να ανακαλύψεις τον δικό σου τύπο αμαξιδίου, μπορούμε να σε βοηθήσουμε να κάνεις την σωστή επιλογή!