gkSearch
27.05.2020

10 λόγοι για να χρησιμοποιείς τον ορθοστάτη καθημερινά!

 

Τι είναι ο ορθοστάτης

Ο ορθοστάτης είναι ένα βοήθημα αποκατάστασης το οποίο βοηθάει ανθρώπους με αδυναμία βάδισης και κίνησης να σταθούν όρθιοι με τη βοήθεια ενός χειριστηρίου πατώντας απλά ένα κουμπί χωρίς να χρειάζονται προσαρμογές ή εξωτερική βοήθεια.

Φυσικά υπάρχουν πολλοί τύποι ορθοστατών, αλλά σήμερα θα μιλήσουμε για το αμαξίδιο που γίνεται ορθοστάτης μέσω ενός χειριστηρίου από τον ίδιο τον χρήστη ή/και από τον συνοδό του όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Ο ορθοστάτης είναι ένα αμαξίδιο το οποίο σηκώνεται σταδιακά και αργά στην όρθια θέση και μπορεί να σταματήσει σε οποιαδήποτε θέση νιώθει άνετα ο χρήστης.

Η στάνταρ έκδοση διατίθεται με μια ζώνη θώρακος 2 σημείων και με  το στήριγμα γονάτων το οποίο είναι προσαρμοζόμενο σε ύψος και βάθος, έτσι ώστε να εφαρμόζεται εξατομικευμένα στον κάθε χρήστη.

Σε περίπτωση τετραπληγίας, υπάρχει η επιλογή ζώνη 4 σημείων για μεγαλύτερη στήριξη και η επιλογή προσκέφαλου για πλήρη στήριξη του κεφαλιού.

Ως extra επιλογές, στον ορθοστάτη-αμαξίδιο Hi-Lo υπάρχει η δυνατότητα να προστεθεί

  • ηλεκτρική ανάκλιση πλάτης
  • ηλεκτρική ανάκλιση καθίσματος (tilt)
  • ηλεκτρική ρύθμιση του ύψους των υποποδίων

Μετά το αναπηρικό αμαξίδιο, ο ορθοστάτης-αμαξίδιο είναι το αμέσως επόμενο πιο σημαντικό βοήθημα, γιατί όχι μόνο προάγει το αίσθημα της αυτονομίας και της ελευθερίας, αλλά γιατί κυρίως βελτιώνει την υγεία και διατηρεί το σώμα στη φυσική του κατάσταση.

Φυσικά υπάρχουν πολλοί τύποι ορθοστατών αλλά σήμερα θα μιλήσουμε για το αμαξίδιο που γίνεται ορθοστάτης μέσω ενός χειριστηρίου από τον ίδιο τον χρήστη ή/και από τον συνοδό του όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Αφίσα ορθοστάτες

Κατηγορίες Ορθοστατών-Αμαξιδίων

Το αμαξίδιο – ορθοστάτης βγαίνει σε δύο τύπους:

  1. Χειροκίνητο αμαξίδιο – ορθοστάτης
  2. Ηλεκτρικό αμαξίδιο – ορθοστάτης

Και στις δύο επιλογές , η ορθοστάτιση γίνεται μέσω ενός χειριστηρίου και δεν απαιτεί μυϊκή δύναμη στα χέρια.

Η διαφορά τους είναι ότι το ηλεκτρικό αμαξίδιο-ορθοστάτης κινείται ηλεκτρικά τόσο σε καθιστή όσο και όρθια θέση.

Ενώ, το χειροκίνητο  αμαξίδιο – ορθοστάτης κινείται μόνο σε καθιστή θέση χειροκίνητα όπως δηλαδή και ένα χειροκίνητο αμαξίδιο.

Γιατί να πάρω τελικά ορθοστάτη;

Τα οφέλη του ορθοστάτη είναι πάρα πολλά και όχι γιατί είναι ένα εκπληκτικό μηχάνημα, αλλά γιατί τα οφέλη του προκύπτουν από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η όρθια θέση στον άνθρωπο.

Η συνεχής καθιστή θέση σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο, ιδίως σε μια χρόνια κατάσταση όπως η παραπληγία ή τετραπληγία,  μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας όπως οι αγκυλώσεις, η κυρτή στάση σώματος και το κυριότερο να επιδεινώσει βασικές λειτουργίες του οργανισμού.

10 οφέλη από την χρήση του ορθοστάτη

Για αυτό και εμείς συγκεντρώσαμε 10 λόγους για να εντάξετε τον ορθοστάτη-αμαξίδιο στην καθημερινότητά σας:

  1. Βελτίωση του αναπνευστικού

Η όρθια θέση προσφέρει πιο σωστή θέση για την αναπνοή καθώς η έκταση των ώμων προς τα πίσω και η εκφορά του θώρακος προς τα εμπρός εξασφαλίζει μεγαλύτερο χώρο και όγκο αναπνοής. Εισπνοή – Εκπνοή!

Σε μια έρευνα με ασθενείς νωτιαίου μυελού, το 31% των ερωτηθέντων ανέφεραν βελτιωμένη αναπνοή κατά τη διάρκεια της όρθιας θέσης. (Nordström et al. 2014.)

  1. Βελτίωση του κυκλοφορικού συστήματος

Η πολύωρη παραμονή σε μια θέση όπως η καθιστή χωρίς εναλλαγή σε κάποια άλλη θέση δημιουργεί κακή κυκλοφορία του αίματος. Με το αμαξίδιο- ορθοστάτη Hi-Lo επιτυγχάνουμε την βελτίωση του κυκλοφορικού έστω και αν σηκωνόμαστε καθημερινά 5’ τη μέρα!

  1. Αποφυγή των αγκυλώσεων

Χρησιμοποιώντας το αμαξίδιο-ορθοστάτη σε τακτική βάση μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα αγκυλώσεων σε γοφούς και γόνατα. Η φυσική λειτουργία των κλειδώσεων των γοφών, των γονάτων και των αστραγάλων που πραγματοποιείται με την όρθια στάση, διατηρεί τις κλειδώσεις υγιής και αποτρέπει την δημιουργία αγκυλώσεων.

  1. Βελτίωση ουροποιητικού

Το ουροποιητικό σύστημα επηρεάζεται δυσμενώς από την συνεχή καθιστή θέση. Με το αμαξίδιο – ορθοστάτη επιτυγχάνεται βελτίωση του ουροποιητικού καθώς δεν ασκείται διαρκή πίεση στην κύστη αλλά με την εναλλαγή καθημερινά στην όρθια θέση διατηρείται η φυσική της λειτουργία.

  1. Βελτίωση πεπτικού

Με την  χρήση του ορθοστάτη, η διαδικασία της πέψης βελτιώνεται και αποφεύγονται πρηξίματα, τυμπανισμοί  που μπορούν να οδηγήσουν και σε μια αίσθηση δύσπνοιας.

  1. Λειτουργεί ευεργετικά για την δομή των οστών

Η χρήση του ορθοστάτη προστατεύει τα οστά από ασβεστώσεις και επομένως από πιθανή αύξηση ή επιδείνωση της ήδη υπάρχουσας οστεοπόρωσης.

  1. Αποφυγή κατακλίσεων

Όσο το σώμα κινείται και εναλλάσσει θέσεις, ο κίνδυνος δημιουργίας κατακλίσεων ελαχιστοποιείται. Όταν χρησιμοποιείτε ορθοστάτη-αμαξίδιο ελευθερώνεται η πίεση που δέχεται ο κόκκυγας από την συνεχή καθιστή θέση καθώς δεν ασκείται καθόλου πίεση στο σημείο αυτό.

  1. Βελτίωση ψυχολογίας

Με την χρήση του ορθοστάτη ανυψώνεται το ηθικό και επιδρά ευεργετικά στην ψυχολογία καθώς προσφέρει μια άλλη οπτική και τη δυνατότητα να δει πράγματα που διαφορετικά δεν θα έβλεπε.

  1. Ενίσχυση αυτονομίας

Με την χρήση του ορθοστάτη μπορεί κανείς να αυτονομηθεί στο σπίτι του, να αποκτήσετε πρόσβαση σε ψηλά σημεία του σπιτιού όπως τα ντουλάπια της κουζίνας.

 

Αν δεν έχετε ακούσει ποτέ για τον ορθοστάτη, δεν πειράζει. Για αυτό είμαστε εδώ! Αν πάλι έχετε ακούσει αλλά δεν επιχειρήσατε να τον δοκιμάσετε , και πάλι δεν πειράζει.

Μπορείτε τώρα να κλείσετε μια ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΙΔΕΙΞΗ στο χώρο σας  χωρίς καμία δέσμευση!